L’Associació té per objectiu promoure l’estudi i difondre el coneixement en poesia i teatre, de manera prioritària l’obra de W. Shakespeare, com una forma de contribuir a la formació de les persones i al desenvolupament cultural de la societat.

Per aconseguir la seva finalitat, l’Associació realitza una serie d’activitats com ara

· Conferències i cursos sobre poesia i teatre amb atenció especial a l’obra de W. Shakespeare.

Lectura de sonets de Shakespeare a la llibreria Laie | Glòria Rius
Lectura de sonets de Shakespeare a la llibreria Laie | Glòria Rius

Des de la creació de l’Associació s’han fet innumerables conferències sobre les obres de Shakespeare i també sobre temes més transversals com ara: La música en temps de Shakespeare, El llenguatge de Shakespeare, El treball de traducció de les obres de Shakespeare al català, Shakespeare i la retòrica, L’obra i el llegat de Shakespeare, La poesia de Shakespeare, Shakespeare i el poder, etc.

L’any 2016 es va fer un primer curs sobre la obra i el llegat de Shakespeare. I l’any 2017, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Medievals de la Universitat Autònoma de Barcelona, es va fer una curs sobre Cultura i literatura en temps de Shakespeare

· Tallers de poesia.

El gener de l’any 2021 es va iniciar un taller “Poesia d’autor” en el que s’ha treballat l’obra de William Shakespeare, Elisabeth Bishop, Rainer Maria Rilke, Sylvia Plath, Rosa Leveroni, Joan Vinyoli, Enric Casasses i T.S. Eliot, Marius Torres, Iórgos Seféris i Charles Baudelaire.

L’any acadèmic 2022-23 l’Associació, en col·laboració amb la Llibreria Laie, ha organitzar el curs “3000 Anys de Poesia” en el que s’ha presentat una selecció de poetes rellevants de la història de la literatura universal: Homer, Safo, Ausiàs March, Hölderlin, Shakespeare, Baudelaire, Dickinson, Kavafis i Eliot.

· Participació en festivals de poesia.

L’Associació ha intervingut en diferents ocasions en el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat.

· Lectura dramatitzada d’obres de teatre y lectura de poemes.

A la Llibreria Laie s’ha fet la lectura dramatitzada d’obres de Shakespeare per actors professionals i amateurs. També s’ha fet la lectura de Sonets de Shakespeare.

· Clubs de lectura de poesia i de teatre.

A l’Ateneu Barcelonés l’any 2023 es va crear la Tertúlia Teatre Clàssic. És un espai de lectura i debat sobre els millors autors i obres de la història del teatre, autors i obres que van ser importants en el seu temps i que avui encara son d’actualitat perquè ens segueixen interessant o fins i tot es representen.

L’any 2023 es van llegir, presentar i comentar les següents obres: Èdip rei i Antígona de Sòfocles, Els núvols d’Aristòfanes, Un enemic del poble d’Ibsen, Un tranvia anomenat Desig de Tennessee Williams, El misantrop de Molière. A més hi va haver sessions sobre temes més generals com ara una “Aproximació a la tragèdia grega”, una tertúlia sobre escenografia i una altra sobre la figura de “Don Juan, del mite al anti-Don Juan”.

L’any 2024 comencem amb la lectura i debat sobre Macbeth de William Shakespeare.

· Presentació d’obres de teatre que es representen a Catalunya i direcció dels col·loquis post-funció.

L’Associació ha intervingut en repetides ocasions en teatres com ara el Teatre-Auditori de Sant Cugat, l’Espai Brossa, el Teatre Nacional de Catalunya, El teatre Akadèmia. També s’ha col·laborat amb el Liceu de Barcelona en la presentació d’òperes compostes a partir de les obres de Shakespeare.

· Publicació d’articles i estudis sobre la vida i l’obra de Shakespeare.

· Col·laboració amb entitats culturals i socials de Catalunya que sintonitzin amb els objectius de l’Associació i que s’interessin per les seves activitats.

L’Associació Shakespeare de Catalunya es va constituir el mes d’octubre de 2013, i va quedar formalment inscrita en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya el maig de 2014.