L’ASSOCIACIÓ

L’Associació Shakespeare de Catalunya es constitueix a l’octubre del 2013 i queda formalment inscrita en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya al maig de 2014, tot i que les seves activitats es van iniciar l’any 2012.

L’Associació té per finalitat l’estudi i la difusió del pensament i de les obres de William Shakespeare com una forma de contribuir a la formació de les persones i al desenvolupament cultural de la societat.

Lectura de sonets de Shakespeare a la llibreria Laie | Glòria Rius
Lectura de sonets de Shakespeare a la llibreria Laie | Glòria Rius

Per aconseguir la seva finalitat, l’Associació realitza una sèrie d’activitats com ara la representació i la lectura de les obres de l’autor així com la seva promoció i difusió social; la promoció d’activitats musicals, artístiques i culturals relacionades amb l’autor i la seva obra; conferències, tallers i seminaris sobre temes especialitzats en torn de l’autor i de la seva obra; etc. Des de la seva creació l’activitat principal de l’Associació s’ha centrat en una conferència mensual que ha tingut lloc a la Llibreria Laie de Barcelona.

La temàtica de la majoria de les conferències ha estat la presentació d’una obra. S’han presentat un bon número de tragèdies (Otelo, El rei Lear, Macbeth, Juli Cèsar, Antoni i Cleopatra, Hamlet), comèdies (Al vostre gust, Tot va bé si acaba bé, El mercader de Venècia, Molt soroll per no res), i d’obres històriques (Enric V, Ricard III, Enric VIII).

També s’ha impartit conferències sobre temes més transversals o monogràfics com ara:

  • La música en temps de Shakespeare
  • El llenguatge de Shakespeare
  • El treball de traducció de les obres de Shakespeare
  • Shakespeare i la retòrica
  • L’obra i el llegat de Shakespeare

I s’han fet lectures dramatitzades, amb actors professionals o amateurs, d’algunes obres i també dels sonets de Shakespeare.

El lloc habitual de les conferències és la Llibreria Laie de Barcelona però també s’han impartit conferències en moltes poblacions de Catalunya com ara Terrassa, Sant Cugat, Centelles, Palafrugell, Valldoreix, L’Escala, Lloret de Mar.

L’any 2016 es va fer un primer curs sobre la obra i el llegat de Shakespeare. I l’any 2017, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Medievals de la Universitat de Barcelona, es va fer una curs sobre Cultura i literatura en temps de Shakespeare.

L’Associació col·labora també amb l’activitat teatral presentant les obres de Shakespeare que estan programades o moderant els col·loquis post-funció. Així s’ha col·laborat, en diferents ocasions, amb el Teatre-Auditori de Sant Cugat, l’Espai Brossa, el Teatre Nacional de Catalunya, El teatre Akadèmia. També s’ha col·laborat amb el Liceu de Barcelona en la presentació d’òperes compostes a partir de les obres de Shakespeare.